Spread the love

Ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός υπέγραψε την σύμβαση κατασκευής του έργου µε τίτλο: “Ανέγερση Μουσείου Εκκλησιαστικού Πολιτισμού – Κέντρο Έρευνας, Εκπαίδευσης, Τεκμηρίωσης και Ψηφιακής Διαχείρισης Εκκλησιαστικής Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ιεράς Μητρόπολης Φθιώτιδας”, αρχικού προϋπολογισμού 2.450.000 €.

Με αφορμή την ολοκλήρωση των διαδικασιών για την έναρξη των εργασιών, πραγματοποιήθηκε σήμερα, Τρίτη 29 Μαρτίου 2022, ειδική εκδήλωση στο χώρο ανέγερσης του μουσείου (έναντι του Πνευματικού Κέντρου της Μητρόπολης, επί της οδού Αγράφων, Λαμία), ενώ τελέστηκε και αγιασμός, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Φθιώτιδος κ. Συμεών.


 Στην εκδήλωση, απηύθυναν χαιρετισμό ο Περιφερειάρχης Φάνης Σπανός, ο Δήμαρχος Λαμιέων Θύμιος Καραΐσκος και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών. Συμμετείχαν ο Βουλευτής Φθιώτιδας – ΝΔ Γιώργος Κοτρωνιάς, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Φθιώτιδας Θανάσης Καρακάντζας, ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας και Αλιευτικής Πολιτικής Κώστας Αποστολόπουλος, ο Αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος Ηλίας Κυρμανίδης, η Αντιπρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Στερεάς Ελλάδας Σοφία Αγγελοπούλου – Παπανικολάου, ο Περιφερειακός Σύμβουλος Νίκος Μπέτσιος, η Δήμαρχος Στυλίδας Βιργινία Στεργίου, εκπρόσωποι αρχών και φορέων της Π.Ε. Φθιώτιδας, πολλοί δημότες, αλλά και παιδιά του ΚΔΑΠ «Άγιος Εφραίμ».

 

Αντικείμενο του έργου, είναι η ανέγερση Μουσείου Εκκλησιαστικού Πολιτισμού της Ιεράς Μητρόπολης Φθιώτιδας. Το νέο κτίριο προβλέπεται να γίνει διώροφο, ωφέλιμου εμβαδού 993,17 τμ. με υπόγειο και βοηθητικούς χώρους εμβαδού 451,46 τμ. Θα στεγάσει μεταξύ άλλων:

  • Αίθουσα έκθεσης – συντήρησης – τεκμηρίωσης και αίθουσα εργαστηρίων στο υπόγειο.

  • Αίθουσα μόνιμης έκθεσης , αίθουσα περιοδικών εκθέσεων και το γραφείο προσωπικού στο ισόγειο.

  • Βιβλιοθήκη και αίθουσα διαλέξεων – ομιλιών – σεμιναρίων στον ά όροφο.

 

Το μουσείο θα ανεγερθεί σε ακίνητο, το οποίο παραχωρήθηκε από τον Δήμο Λαμιέων. Για τη μελέτη του έργου μερίμνησε η Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδας, ενώ η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας εξασφάλισε τη χρηματοδότησή του, προχώρησε στη δημοπράτηση και επιβλέπει την εκτέλεσή του.

 

 Μετά τον αγιασμό, ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός δήλωσε: «Μέρα χαράς η σημερινή για τον τόπο μας. Η προσπάθειά μας με τη Μητρόπολη Φθιώτιδας για τη δημιουργία του Μουσείου Εκκλησιαστικού Πολιτισμού στη Λαμία παίρνει σάρκα και οστά με την έναρξη της κατασκευής του έργου. Πρόκειται για ένα έργο Ιστορίας, Πολιτισμού, Πίστης και Γνώσης.

 

»Ένα έργο που «φωτίζει» τιμητικά το παρελθόν, αντανακλά όμως εμφατικά και στο μέλλον. Στους επισκέπτες και τους πολίτες της Λαμίας. Αλλά πάνω απ’ όλα στα παιδιά μας, που τους ανήκει ό,τι κάνουμε. Ευχαριστώ θερμά τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη κ. Συμεών για την ευκαιρία και αυτής μας της κοινωνικά ωφέλιμης συνεργασίας».

 

Ακολούθως, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών δήλωσε: «Δημιουργείται ένα σπουδαίο αναπτυξιακό έργο. Μία πραγματική επένδυση, η οποία έχει όλα τα χαρακτηριστικά μιας υγιούς επένδυσης. Είναι επένδυση οικονομική, επένδυση στον τουρισμό, στον πολιτισμό, στην ιστορία, στην εκπαίδευση, στην έρευνα. Είναι επένδυση στην όλη ανάπτυξη της περιοχής.

 

»Ευχαριστώ τον Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδος κ. Φάνη Σπανό και το Περιφερειακό Συμβούλιο και τις υπηρεσίες τους, διότι υλοποιήθηκε τάχιστα αυτό το έργο και εύχομαι ακόμα πιο γρήγορα να ολοκληρωθεί και η ανέγερσή του και να δοθεί στο λαό της Φθιώτιδος.

 

»Θέλω με την ευκαιρία αυτή να επαναλάβω για μία ακόμα φορά αυτό που είπα πέρυσι τέτοια μέρα: είναι ευλογία που έχουμε τον Φάνη Σπανό Περιφερειάρχη, που έχουμε αυτόν τον Περιφερειάρχη και είναι ευλογία επίσης για την τοπική μας Εκκλησία αυτή η συνεργασία που υπάρχει μεταξύ Μητροπόλεως και τοπικής Αυτοδιοίκησης, γι’ αυτό ευχαριστώ τον Δήμαρχο Λαμιέων κ. Ευθύμιο Καραΐσκο και όλους τους Άρχοντες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

 

»Αυτό το έργο θα αποδείξει την δύναμη,  που έχει η συνεργασία Εκκλησίας και Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Εκκλησίας και Πολιτείας.

 

»Είναι επίσης ευτύχημά μας, ότι το έργο, κατόπιν της νομίμου διαγωνιστικής  διαδικασίας, το ανέλαβε η εταιρία του κ. Κίτσου, ενός εγνωσμένης αξίας εργολάβου και μιας εταιρείας που έχει κατασκευάσει αξιόπιστα έργα στην περιοχή μας και είμαι σίγουρος, ότι το έργο θα είναι και αξιόπιστο και αξιόλογο και ανώτερο των προσδοκιών μας και έτοιμο σε σύντομο χρονικό διάστημα και εύχομαι να ολοκληρωθεί πριν την ολοκλήρωση της πρώτης θητείας του Περιφερειάρχου κ. Φάνη Σπανού».


Από Evia Time

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *