Spread the love

Πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 12 Αυγούστου 2021, με τηλεδιάσκεψη το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Χαλκιδέων. Μεταξύ των θεμάτων, ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία το Τεχνικό Πρόγραμμα για το έτος 2022.

«Καλούμαστε σήμερα να ψηφίσουμε το τεχνικό πρόγραμμα για το έτος 2022, ως ένα προστάδιο ουσιαστικά για την έγκριση του προϋπολογισμού  του 2022, το τεχνικό πρόγραμμα που εγκρίθηκε από την  Εκτελεστική Επιτροπή του Δήμου και συζητήθηκε στην επιτροπή Διαβούλευσης. 

Το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου Χαλκιδέων για το έτος 2022 είναι συνολικού προϋπολογισμού 39.231.427,52 ευρώ, περίπου 8 εκατομμύρια αυξημένο από το αντίστοιχο τεχνικό πρόγραμμα της φετινής χρονιάς 2021.

Το κύριο χαρακτηριστικό του είναι η αναλογικότητα και η ίση αντιμετώπιση όλων των Δημοτικών Ενοτήτων, σε πλήρη εφαρμογή της καλλικρατικής συνείδησης και του σεβασμού που οφείλουμε να δείχνουμε σε όλους τους δημότες μας, από το κέντρο της Χαλκίδας μέχρι το πιο απομακρυσμένο χωριό. Υπάρχουν έργα σε εξέλιξη και έργα που πρόκειται να γίνουν σε όλες τις Δημοτικές Ενότητες, όπως δεσμευτήκαμε από την πρώτη στιγμή. Και όλα τα έργα αυτά προέκυψαν μέσα από τη διαβούλευση με τις κοινότητες που πραγματοποιήσαμε από την πρώτη στιγμή.

Συγκεκριμένα υπάρχουν έργα σε όλες τις Δημοτικές Ενότητες που πραγματικά θα αλλάξουν την εικόνα των περιοχών. 58 έργα ήδη πραγματοποιούνται, από τα οποία τα 9 είναι προς δημοπράτηση.

Ενδεικτικά αναφέρω:

Στη Χαλκίδα: 

 • Το έργο της Δημοτικής Αγοράς είναι έτοιμο να ξεκινήσει. Σε 20 περίπου ημέρες θα υπογραφεί η σύμβαση με τον ανάδοχο του έργου. 

 • Η αποκατάσταση και αξιοποίηση της παλιάς αποθήκης του ΟΣΕ έχει ήδη δημοπρατηθεί . 

 • Η αντικατάσταση του χλοοτάπητα στο γήπεδο της Κανήθου, του ταρτάν στο στάδιο της Χαλκίδας, ο κλιματισμός στο Μελίνα Μερκούρη, τα αποδυτήρια στο Πάρκο του Λαού, εντάχθηκαν στο πρόγραμμα Φιλόδημος ΙΙ, μαζί με άλλα έργα σε αθλητικούς χώρους.

 • Το κτίριο που φιλοξενεί το Εργαστήρι Τέχνης και το Κόκκινο Σπίτι βελτιώνονται.

 • Η ανάπλαση της πλατείας Πέτρου και Παύλου, όπως και η ανάπλαση του Αλσυλλίου της Κανήθου, προχωράνε στη μελέτη τους.

 • Η επισκευή και συντήρηση του καταφυγίου αδεσπότων ζώων, χρηματοδοτούμενο από το Φιλόδημο ΙΙ , είναι έτοιμο για δημοπράτηση.

Και βέβαια τα έργα που σύντομα θα είμαστε στην ευχάριστη θέση να εντάξουμε στο τεχνικό μας πρόγραμμα, καθώς έχουμε υποβάλλει πλήρεις φακέλους, περιμένοντας την ένταξή τους σε χρηματοδοτικά προγράμματα είναι:

 • Η ανάπλαση της οδού Βενιζέλου από την αρχή της στην οδό Φαρμακίδου μέχρι τον κόμβο του Αγίου Στεφάνου, που συνεχίζει ως οδός Αρεθούσης και 

 • Ο ηλεκτροφωτισμός τριών πλατειών, στον Άγιο Νικόλαο, στην Αγία Βαρβάρα και στην Πυροσβεστική, στο Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Ανάπλασης

 • Το 26ο Δημοτικό Σχολείο 

 • η υλοποίηση έργων ανάπλασης στο εμπορικό κέντρο της πόλης, το λεγόμενο «Ανοικτό Κέντρο Εμπορίου», που έχουμε υποβάλει ως πρόταση στο Αντώνης Τρίτσης.

 • ο Αρχιτεκτονικός Διαγωνισμός για τη δημιουργία περιπατητικής και ποδηλατικής διαδρομής στο παραλιακό μέτωπο από τη Λιαννή Άμμο μέχρι τη Σουβάλα, χρηματοδοτούμενα από το Πράσινο Ταμείο. 

Επίσης σύντομα θα είναι έτοιμη μελέτη για την κατασκευή Κλειστού Κολυμβητηρίου Ολυμπιακών προδιαγραφών και αναζητούμε ήδη χρηματοδοτικά εργαλεία για την υλοποίησή του, έχοντας και την υποστήριξη του Υφυπουργού Αθλητισμού.

Παράλληλα και θα σας τα πει αναλυτικά και ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος, έχουν γίνει και έχουν σχεδιαστεί να γίνουν ασφαλτοστρώσεις, παιδικές χαρές, έργα σε σχολεία και βέβαια πολλές παρεμβάσεις σε κοινόχρηστους χώρους.

Ειδικά για τα σχολεία εκτός από το φετινά έργα που ήδη υλοποιούνται, συνολικού προϋπολογισμού 1.100.000 ευρώ, εντάσσονται στο Τεχνικό Πρόγραμμα δύο νέα έργα συνολικού προϋπολογισμού επίσης 1.102.676 ευρώ, καθώς και η κατασκευή χώρων υγιεινής για την πρόσβαση και εξυπηρέτηση ΑΜΕΑ προϋπολογισμού 304.575 ευρώ, χρηματοδοτούμενο από το Φιλόδημος ΙΙ.

Στόχος της Δημοτικής Αρχής είναι από την πρώτη στιγμή, η αλλαγή της εικόνας στις γειτονιές, γειτονιές ξεχασμένες, με εγκαταλειμμένες παιδικές χαρές, ανοικτά γήπεδα, παρτέρια, όπως στις Εργατικές κατοικίες στο Δοκό, στις παλιές Εργατικές κατοικίες στον Αη Γιάννη, στη συνοικία Πέτρου και Παύλου, στην Έξω Παναγίτσα και αλλού.

Γι’ αυτό εκτός από τις επεμβάσεις που έχουν ήδη γίνει, εντάσσεται στο Τεχνικό Πρόγραμμα νέο έργο για διαμορφώσεις πάρκων και κοινοχρήστων εγκαταστάσεων, ποσού 383.162 ευρώ, η μελέτη του οποίου ολοκληρώνεται σύντομα. Και βέβαια στα έργα που χρηματοδοτούνται από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας για την αποκατάσταση ζημιών από τη «Θάλεια», περιλαμβάνονται ασφαλτοστρώσεις, και επεμβάσεις σε πεζοδρόμια και δρόμους σε όλη τη Δημοτική Ενότητα Χαλκίδας.

Υπάρχει τέλος ένα πρόγραμμα για ασφαλτοστρώσεις, πεζοδρόμια με αυτεπιστασία, για όλες τις Δημοτικές Ενότητες, συνολικού ποσού για τα έτη 2021 και 2022 1 εκ. ευρώ.

Σχετικά δε με πολλές από αυτές τις επεμβάσεις, πρόκειται να πραγματοποιηθούν, παίρνοντας κατευθύνσεις από το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας, το λεγόμενο ΣΒΑΚ, που ήδη εκπονείται, βρίσκεται δε στη δεύτερη φάση του, του οριστικού σχεδίου κυκλοφοριακής οργάνωσης. 

Στο Ληλάντιο:

 • Η ανάπλαση της παλιάς πλατείας στο Βασιλικό έχει ήδη δημοπρατηθεί.

 • Το κλειστό γυμναστήριο και το γήπεδο ποδοσφαίρου στο Βασιλικό ανακατασκευάζονται. 

 • Η ανακατασκευή της οικίας Παπαφράγκα στο Βασιλικό πρόκειται άμεσα να ενταχθεί στο leader.

 • H πλατεία στο 3ο δημοτικό επίσης στο Βασιλικό, πρόκειται να εξωραϊστεί μέσα από το έργο που χρηματοδοτείται από το Πράσινο Ταμείο.

 • Θα κατασκευαστεί νέο γήπεδο ποδοσφαίρου στα Φύλλα.

 • Η κατασκευή των αποδυτηρίων στο γήπεδο της Λαμψάκου, είναι έργο έτοιμο για δημοπράτηση.

 • Στο Αφράτι θα πραγματοποιηθεί μέσα από το έργο για την αναβάθμιση των αθλητικών χώρων, ο ηλεκτροφωτισμός του γηπέδου και προχωρά  η μελέτη για την είσοδο του χωριού.

Και βέβαια υπάρχουν στην περιοχή εκτελούμενα ή υπό εκτέλεση έργα εκατομμυρίων ευρώ που αφορούν στην αποκατάσταση από τις πλημμύρες της Θάλειας, τα οποία θα σας τα αναφέρει αναλυτικά ο αντιδήμαρχος.

Στη Νέα Αρτάκη:

 • Η ανάπλαση του Κυζικείου άλσους και η κατασκευή του Μουσικού Σχολείου προχωρούν.

 • Η ανακατασκευή του ταρτάν στο δημοτικό στάδιο εκτελείται.

 • Οι ασφαλτοστρώσεις στην Αρτάκη Ι – περιοχή Κύζικος έχουν δημοπρατηθεί.

 • Η πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου πρόκειται να εξωραιστεί μέσα από το έργο που χρηματοδοτείται από το Πράσινο Ταμείο.

Και βέβαια πρόκειται να εκτελεστεί έργο αποκατάστασης οδοποιίας από τα φαινόμενα της Θάλειας. 

Στην Αυλίδα:

 • Κατασκευάστηκε το ανοικτό γήπεδο μπάσκετ στον Φάρο.

 • Δημοπρατείται μέσα στον Αύγουστο η ανάπλαση του κέντρου και της πλατείας στο Βαθύ.

 • Είναι έτοιμα για δημοπράτηση η ανάπλαση της πλατείας δίπλα στο δημοτικό Σχολείο και ο κοινόχρηστος χώρος δίπλα στα τρένα.

 • Η ανάπλαση της πλατείας στο Καλοχώρι-Παντείχι.

Και βέβαια υπάρχει έργο ασφαλτοστρώσεων που δημοπρατείται σε λίγες ημέρες.

Στην Ανθηδόνα:

Εκτός από τα σημαντικά έργα οδοποιίας και αγροτικής οδοποιίας που θα σας τα πει αναλυτικά ο αντιδήμαρχος της περιοχής,

 • Είναι έτοιμο για δημοπράτηση η διαμόρφωση του δρόμου προς τον Άγιο Γεώργιο Ανθηδόνας (τέως Λουκισίων).

 • Μέσα στον Αύγουστο δημοπρατείται η ανάπλαση της πλατείας στο Οντάθι.

 • Θα εξωραϊστεί η πλατεία στα μικρά Χάλια μέσα από το έργο που χρηματοδοτείται από το Πράσινο Ταμείο.

 • Και βέβαια έχει υποβληθεί πλήρης φάκελος στο Αντώνης Τρίτσης για την κατασκευή κλειστού Γυμναστηρίου στη Δροσιά.

Κυρίες και κύριοι,

Περάσαμε μια πάρα πολύ δύσκολη χρονιά. Καταρχάς οι υγιειονομικοί περιορισμοί, η εκ περιτροπής εργασία και οι άδειες ειδικού σκοπού, είχαν ως αποτέλεσμα να δουλεύουμε με το 30% περίπου των μηχανικών μας καθημερινά.  Και βέβαια οι τραγικές πλημμύρες ακριβώς ένα χρόνο πριν επιβάρυναν το έργο της τεχνικής υπηρεσίας με τη σύνταξη επιπλέον μελετών για να μπορέσουν να εκτελεστούν έργα συνολικού προϋπολογισμού περίπου 12 εκ. ευρώ για την αποκατάσταση των ζημιών.  Επιπλέον είχαμε να προλάβουμε τις προθεσμίες και να εντάξουμε προτάσεις συνολικού προϋπολογισμού 26.631.085,83 ευρώ στο Αντώνης Τρίτσης και 2.069.775,21 ευρώ στο Πράσινο Ταμείο. 8.864.128,60 στο ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας. 716.194,20 ευρώ στο Leader. Και τα προλάβαμε με τη σκληρή δουλειά και της Διεύθυνσης Προγραμματισμού και της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών. 

Μέσα σε όλες αυτές τις δυσκολίες έχουμε εκτελούμενα ή έτοιμα προς εκτέλεση 58 έργα σε όλες τις Δημοτικές Ενότητες.  Πραγματοποιήσαμε μεγάλες και μικρές παρεμβάσεις με την αυτεπιστασία. Θέλω να ευχαριστήσω από την καρδιά μου όλους τους εργαζόμενους στις Διευθύνσεις Τεχνικών Υπηρεσιών και Προγραμματισμού, και τις λοιπές Διευθύνσεις που βοήθησαν στο έργο τους. Ένα μεγάλο ευχαριστώ για τους εργαζόμενους στο εργοτάξιο, που κάθε μέρα και ιδιαιτέρως κατά τις περιόδους των κρίσεων, όπως πέρυσι τον Αύγουστο, με τη δουλειά τους ξεπερνούν τους εαυτούς τους.

Ο σχεδιασμός βέβαια του Δήμου δεν σταματά εδώ, είναι πολλά επιπλέον που ξεκινάμε και πρέπει να γίνουν, αυτά όμως θα τα συζητήσουμε εκτενέστερα και κατά τη συζήτηση για τον Προϋπολογισμό.», ανέφερε στην εισήγησή της η Δήμαρχος Χαλκιδέων Έλενα Βάκα.


Από Evia Time

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *