Spread the love

Ρίγανη: Η «βασίλισσα» των ελληνικών βοτάνων με απίθανες θεραπευτικές ιδιότητες!

Η ρίγανη (Origanum vulgare) είναι ένα από τα πιο αγαπημένα και δυνατά βότανα της Μεσογείου, και ιδιαίτερα της Ελλάδας, όπου φυτρώνει άφθονη στα βουνά και τα λαγκάδια. Δεν είναι τυχαίο που οι αρχαίοι Έλληνες την αποκαλούσαν «λάμψη του βουνού» (ορίγανον = όρος + γάνος = λάμψη). Η δύναμή της κρύβεται κυρίως στα αιθέρια έλαιά της (κυρίως καρβακρόλη και θυμόλη), που της δίνουν πολύ ισχυρές αντιμικροβιακές, αντιμυκητιασικές, αντιικές, αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

Κύριες θεραπευτικές ιδιότητες

  • Πολύ δυνατό φυσικό αντιβιοτικό & αντιμυκητιασικό (συχνά πιο αποτελεσματικό από κάποια συνθετικά αντιβιοτικά σε εργαστηριακές μελέτες)
  • Ανακουφίζει από κρυολόγημα, βήχα, πονόλαιμο, βρογχίτιδα και ιγμορίτιδα
  • Βοηθάει πολύ στην κακή χώνεψη, φούσκωμα, αέρια και σπασμούς στομάχου
  • Αντιπαρασιτική δράση (π.χ. κατά της γαρδία και άλλων εντερικών παρασίτων)
  • Ανακουφίζει από μυϊκούς και αρθριτικούς πόνους
  • Ισχυρό αντιοξειδωτικό – προστατεύει τα κύτταρα και ενισχύει το ανοσοποιητικό
  • Βοηθά στην αντιμετώπιση της καντιντίασης και άλλων μυκητιάσεων
  • Φυσικό απωθητικό εντόμων

Τρόποι χρήσης (οι πιο αποτελεσματικοί)

  1. Αφέψημα – ρόφημα (για κρυολογήματα, χώνεψη, ανοσοποιητικό)
    • 1 κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένη ρίγανη σε 1 φλιτζάνι βραστό νερό
    • Σκεπάζουμε 8–10 λεπτά, σουρώνουμε και πίνουμε 2–3 φορές την ημέρα
    • Προαιρετικά προσθέτουμε μέλι και λίγο λεμόνι (μετά τους 40°C για να μην καταστραφούν τα ένζυμα του μελιού)
  2. Έλαιο ρίγανης (το πιο δυνατό!)
    • Το καθαρό αιθέριο έλαιο ρίγανης είναι εξαιρετικά συμπυκνωμένο.
    • ΠΟΤΕ δεν το παίρνουμε σκέτο! 1–2 σταγόνες σε 1 κουταλάκι ελαιόλαδο ή μέλι, 2 φορές/ημέρα, για maximum 10–14 μέρες συνεχόμενα.
    • Ιδανικό για σοβαρές λοιμώξεις, καντιντίαση, παράσιτα.
  3. Εισπνοές με ατμό (για ιγμορίτιδα, βρογχίτιδα, κρυολόγημα)
    • Σε ένα μπολ με καυτό νερό ρίχνουμε 1 κουταλιά αποξηραμένη ρίγανη ή 4–5 σταγόνες αιθέριο έλαιο. Καλύπτουμε το κεφάλι με πετσέτα και εισπνέουμε τον ατμό 5–10 λεπτά.
  4. Εξωτερική χρήση – λάδι έγχυσης
    • Γεμίζουμε ένα βαζάκι με αποξηραμένη ρίγανη και καλύπτουμε με εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο.
    • Αφήνουμε 2–4 εβδομάδες στον ήλιο, σουρώνουμε.
    • Το κάνουμε επαλείψεις σε μυϊκούς πόνους, αρθρίτιδες, μυκητιάσεις δέρματος και νυχιών, ακόμα και για τσιμπήματα εντόμων.
  5. Ως μπαχαρικό στη μαγειρική
    • Καθημερινή χρήση σε φαγητά = καθημερινή πρόληψη! Ενισχύει το ανοσοποιητικό και προστατεύει από παθογόνους μικροοργανισμούς που μπορεί να υπάρχουν στα τρόφιμα.

Προφυλάξεις

  • Το αιθέριο έλαιο ρίγανης είναι πολύ δυνατό. Δεν το χρησιμοποιούμε αδιάλυτο και όχι πάνω από 2 εβδομάδες συνεχόμενα.
  • Αποφεύγουμε σε εγκυμοσύνη και θηλασμό (λόγω της ισχυρής του δράσης).
  • Αν παίρνετε αντιπηκτικά ή φάρμακα για τον θυρεοειδή, συμβουλευτείτε γιατρό γιατί μπορεί να αλληλεπιδράσει.

Η ελληνική ρίγανη, ειδικά η άγρια από τα βουνά, θεωρείται από τις καλύτερες στον κόσμο σε περιεκτικότητα καρβακρόλης (συχνά πάνω από 80%). Ένα μικρό βαζάκι αποξηραμένης ή μερικές σταγόνες ελαίου είναι πραγματικό «φαρμακείο» στο σπίτι!

Φύγετε μια Κυριακή βόλτα στα βουνά, μαζέψτε τη μόνοι σας (Ιούνιο–Αύγουστο που είναι στην άνθηση), στεγνώστε τη σε σκιά και θα έχετε τον πιο δυνατό φυσικό σύμμαχο όλο τον χρόνο!

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας δελτίο!

Από Evia Time

×