Spread the love

Ο Έλον Μασκ, ο δισεκατομμυριούχος ιδρυτής της εταιρείας νευροτεχνολογίας Neuralink, είπε ότι ο πρώτος άνθρωπος έλαβε ένα εμφύτευμα από την startup με τσιπ εγκεφάλου και αναρρώνει καλά.

Η χειρουργική επέμβαση δεν αποτελεί έκπληξη: ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) είχε δώσει άδεια στην εταιρεία τον Σεπτέμβριο να πραγματοποιήσει την πρώτη δοκιμή της εμφύτευσής της σε ανθρώπους.

«Τα αρχικά αποτελέσματα δείχνουν πολλά υποσχόμενη ανίχνευση ακίδας νευρώνων», είπε ο Μασκ σε μια ανάρτηση στο X τη Δευτέρα, μια ημέρα μετά την εμφύτευση του τσιπ.

Οι αιχμές είναι δραστηριότητα των νευρώνων, τους οποίους το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας περιγράφει ως κύτταρα που χρησιμοποιούν ηλεκτρικά και χημικά σήματα για να στείλουν πληροφορίες γύρω από τον εγκέφαλο και το σώμα. Ο Μασκ δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες.

Σε επακόλουθα tweets που εστάλησαν μεταξύ διαφωνιών για βιντεοπαιχνίδια και κοροϊδίας με ακροδεξιούς influencers, ο επιχειρηματίας είπε ότι το πρώτο προϊόν Neuralink ονομαζόταν Telepathy.

«Επιτρέπει τον έλεγχο του τηλεφώνου ή του υπολογιστή σας και μέσω αυτών σχεδόν κάθε συσκευής, απλώς με τη σκέψη», έγραψε. «Οι αρχικοί χρήστες θα είναι αυτοί που έχουν χάσει τη χρήση των άκρων τους. Φανταστείτε αν ο Στίβεν Χόκινγκ μπορούσε να επικοινωνήσει πιο γρήγορα από έναν δακτυλογράφο ταχύτητας ή έναν δημοπρατιστή. Αυτός είναι ο στόχος».

Ο Μασκ έχει μακρά ιστορία τολμηρών υποσχέσεων, αλλά ένα πιο εντυπωσιακό ρεκόρ εκπλήρωσής τους. Το 2016, προέβλεψε λανθασμένα ότι μέσα σε δύο χρόνια θα ήταν δυνατό για ένα Tesla να οδηγεί αυτόνομα από τη Νέα Υόρκη στο Λος Άντζελες. Εκείνη τη χρονιά είπε ότι η εταιρεία πυραύλων του SpaceX θα πετάξει στον Άρη το 2018 – ακόμα δεν το έχει κάνει.

Το 2017, ο Μασκ πρότεινε ότι το πρώτο προϊόν της Neuralink θα κυκλοφορούσε στην αγορά «σε περίπου τέσσερα χρόνια». Ωστόσο, τα νέα της Τρίτης ήταν ένα «σημαντικό ορόσημο» προς αυτόν τον στόχο, είπε η Anne Vanhoestenberghe, καθηγήτρια ενεργών εμφυτεύσιμων ιατρικών συσκευών στο King’s College του Λονδίνου.

«Για την κοινότητα της διεπαφής εγκεφάλου-υπολογιστή, πρέπει να τοποθετήσουμε αυτές τις ειδήσεις στο πλαίσιο ότι ενώ υπάρχουν πολλές εταιρείες που εργάζονται σε συναρπαστικά προϊόντα, υπάρχουν μόνο λίγες άλλες εταιρείες που έχουν εμφυτεύσει τις συσκευές τους σε ανθρώπους, οπότε η Neuralink έχει ενταχθεί σε μια μάλλον μικρή ομάδα», πρόσθεσε.

«Περιμένω ότι η Neuralink θα θέλει να δώσει στον συμμετέχοντα χρόνο για να αναρρώσει προτού αρχίσουν να εκπαιδεύουν το σύστημά τους με τον συμμετέχοντα. Γνωρίζουμε ότι ο Elon Musk είναι πολύ έμπειρος στο να δημιουργεί δημοσιότητα για την εταιρεία του, επομένως μπορούμε να περιμένουμε ανακοινώσεις μόλις αρχίσουν οι δοκιμές, αν και η πραγματική επιτυχία στο μυαλό μου θα πρέπει να αξιολογηθεί μακροπρόθεσμα, από το πόσο σταθερή είναι η διεπαφή με την πάροδο του χρόνου, και πόσο ωφελεί τον συμμετέχοντα».

Η μελέτη της startup, Prime, είναι μια δοκιμή για την ασύρματη διεπαφή εγκεφάλου-υπολογιστή για την αξιολόγηση της ασφάλειας του εμφυτεύματος και του χειρουργικού ρομπότ. Οι ερευνητές θα αξιολογήσουν τη λειτουργικότητα της διεπαφής, η οποία επιτρέπει στα άτομα με τετραπληγία να ελέγχουν τις συσκευές με τις σκέψεις τους, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της εταιρείας. Η Neuralink και ο Musk δεν απάντησαν αμέσως σε αίτημα για περισσότερες λεπτομέρειες.

Ο Μασκ απάντησε σε έναν επηρεαστή κρυπτογράφησης στο X που τον ανέφερε ότι η εταιρεία θα «βοηθούσε στην αποκατάσταση της όρασης» προσθέτοντας ότι το Blindsight ήταν ένα άλλο προϊόν στο οποίο εργαζόταν η Neuralink.

Το Reuters ανέφερε αυτόν τον μήνα ότι η Neuralink επιβλήθηκε πρόστιμο για παραβίαση των κανόνων του Υπουργείου Μεταφορών των ΗΠΑ (DoT) σχετικά με τη μετακίνηση επικίνδυνων υλικών.

Κατά τη διάρκεια επιθεωρήσεων στις εγκαταστάσεις της εταιρείας στο Τέξας και την Καλιφόρνια τον Φεβρουάριο του 2023, οι ερευνητές του DoT διαπίστωσαν ότι η εταιρεία δεν είχε εγγραφεί ως μεταφορέας επικίνδυνου υλικού, δείχνουν τα αρχεία της υπηρεσίας.

Βρήκαν επίσης ακατάλληλη συσκευασία επικίνδυνων αποβλήτων, συμπεριλαμβανομένου του ξυλενίου, ενός εύφλεκτου υγρού που μπορεί να προκαλέσει πονοκεφάλους, ζάλη, σύγχυση, απώλεια μυϊκού συντονισμού και θάνατο, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ.

Η Neuralink έλαβε άδεια από τον FDA πέρυσι για την πρώτη της δοκιμή για να δοκιμάσει το εμφύτευμα της εταιρείας σε ανθρώπους, ένα κρίσιμο ορόσημο για την startup. Το Reuters ανέφερε τον Ιούνιο ότι η αξία της εταιρείας έφτασε τα 5 δισ. δολάρια, με βάση τις συναλλαγές ιδιωτικών μετοχών.

Η Neuralink ανακοίνωσε τη δοκιμή εμφυτευμάτων τον Σεπτέμβριο. Η εταιρεία είπε κατά τη διάρκεια της μελέτης ένα ρομπότ που αναπτύχθηκε από την εταιρεία θα τοποθετούσε χειρουργικά τα «πολύ λεπτά» νήματα των εμφυτευμάτων που βοηθούσαν στη μετάδοση σημάτων στον εγκέφαλο των συμμετεχόντων

Από Evia Time