Spread the love

Aνακοίνωση του Τομέα Δικαιοσύνης του Μέρα25 σχετικά με την επικείμενη τροποποίηση του άρθρου 191 του Ποινικού Κώδικα 

“Όλες οι μνημονιακές κυβερνήσεις, ανεξαρτήτως χρώματος και αυτοπροσδιορισμού, ποινικοποιούν με κάθε ευκαιρία την ελευθερία έκφρασης. Όμως, τα πολιτικά ψεύδη, η οικονομική και ανθρωπιστική κρίση έχουν ως συνέπεια την αγανάκτηση των πολιτών, που εκφράζεται κυρίως μέσω διαδικτύου. Και ενώ ο στόχος των κυβερνήσεων όφειλε να είναι η αντιμετώπιση των προβλημάτων, όλοι διαπιστώνουμε ότι το μόνο που φαίνεται να ενοχλεί είναι οι αντίθετες φωνές και η διαμαρτυρία. Ωστόσο, η διαφοροποίηση ενός αυταρχικού κράτους από ένα κράτος διαχείρισης κινδύνων και κρίσεων εντοπίζεται ακριβώς στην αποτελεσματική προστασία των δικαιωμάτων και ελευθεριών.

Τον τελευταίο 1.5 χρόνο της πανδημίας βρισκόμαστε μπροστά σε μια διαρκή ορμπανοποίηση της πολιτικής ζωής και ελέγχου του διαδικτύου και γενικότερα του συνόλου των ΜΜΕ είτε μέσω των οικονομικών ενισχύσεων προς τα ΜΜΕ, που γίνονται με αναξιοκρατικά κριτήρια κρατώντας τα δέσμια στις ορέξεις της κυβέρνησης, είτε μέσω “νουθεσιών” προς τους δημοσιογράφους για τα ρεπορτάζ, είτε μέσω αλλαγών στον Ποινικό Κώδικα.

Έτσι η σημερινή κυβέρνηση έρχεται για άλλη μια φορά να τροποποιήσει το άρθρο 191 του Ποινικού Κώδικα, θέλοντας να ενισχύσει τη λογοκρισία στο δημόσιο λόγο (έντυπο ή διαδίκτυο).

Το άρθρο 191 του ΠΚ για τη διασπορά ψευδών ειδήσεων, που τροποποιήθηκε επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, περιέλαβε και το διαδίκτυο και προέβλεπε ήδη φυλάκιση έως τρία έτη για όποιον διέδιδε ψευδείς ειδήσεις που προκαλούσαν φόβο σε αόριστο αριθμό ανθρώπων ή σε ορισμένο κύκλο ή κατηγορία προσώπων, οι οποίοι αναγκάζονται έτσι να προβούν σε μη προγραμματισμένες πράξεις ή σε ματαίωσή τους, με κίνδυνο να προκληθεί ζημία στην οικονομία, στον τουρισμό ή στην αμυντική ικανότητα της χώρας ή με κίνδυνο να διαταραχθούν οι διεθνείς της σχέσεις.

Με τις προτεινόμενες αλλαγές η κυβέρνηση Μητσοτάκη, που με σαδιστικές διαθέσεις εντρυφεί εδώ και δύο χρόνια στην εισαγωγή κάθε μορφής ολοκληρωτισμού, εισάγει την παράμετρο της «δημόσιας υγείας» και τους εντελώς ασαφείς και αόριστους όρους «προκαλέσουν ανησυχίες ή κλονίσουν την εμπιστοσύνη του κοινού». Ταυτόχρονα, γίνεται ειδική πρόβλεψη για την ποινική τιμωρία του πραγματικού ιδιοκτήτη ή εκδότη του μέσου με το οποίο τελέστηκαν οι πράξεις, ενώ αυξάνεται και η ποινή σε περίπτωση «επανάληψης» της πράξης, ό,τι κι αν αυτό σημαίνει!

Οι προσθήκες φαίνεται ότι στοχεύουν στην εξαφάνιση κάθε κριτικής και αντίθετης άποψης από σκεπτικιστές αλλά μη αρνητές της πανδημίας, αλλά και κάθε αρνητικού σχολιασμού για την αποδεδειγμένα τραγική και αναποτελεσματική διαχείριση της πανδημίας. Αναρωτιόμαστε αν κρίνονται ως «εγκληματίες» και οι ιατροί και νοσηλευτές που μιλούν για τις τραγικές ελλείψεις σε υγειονομικό προσωπικό, ΜΕΘ και ιατρικό εξοπλισμό! Είναι ξεκάθαρο ότι στόχος αυτής της κυβέρνησης δεν είναι οι αρνητές της πανδημίας και οι αντιεπιστημονικές απόψεις τους, οι οποίες αντιθέτως δείχνουν να εξυπηρετούν μια χαρά τη διακυβέρνηση της Μητσοτάκης Α.Ε. που έχει σκοπό τη διαίρεση της κοινωνίας”. Τομέας Δικαιοσύνης  Μέρα25

Από Evia Time

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *