Spread the love

Τέκνα μου αγαπητά και περιπόθητα,

Στο κατώφλι της αγίας και μεγάλης Σαρακοστής, επικοινωνώ μαζί σας, προκειμένου να σας ευχηθώ καλόν αγώνα και επιτυχή την έκβασή του.

Θα εισέλθουμε, συν Θεώ, στο πνευματικό στάδιο, όπου υπάρχουν τα από αιώνων καθιερωθέντα αθλήματα, καθώς και τα έπαθλα.

Η υπακοή μας στο θείο θέλημα είναι το πρώτιστο άθλημα! Μην λησμονήσουμε ποτέ ότι από την ανυπακοή των πρωτοπλάστων ανθρώπων χάσαμε τον παράδεισο και κληρονομήσαμε την αμαρτία και τον θάνατο, που ο διάβολος μας χάρισε γιατί τον εμπιστεύθηκαν εις βάρος του Θεού οι προπάτορές μας, ο Αδάμ και η Εύα.

Η υπακοή είναι περιεκτική και αποδεικτική και της πίστεως και της αγάπης και της ταπεινοφροσύνης!

Κακά τα ψέμματα, αλλά δεν μπορείς να κάνεις εκκλησιαστική υπακοή, αν δεν αγαπάς, αν δεν είσαι αφοσιωμένος και αν δεν δαμάσεις το φοβερό και εν πολλοίς ανυπότακτο θηρίο του εγωισμού σου. Ο διάβολος, που καλώς γνωρίζει την αξία της υπακοής, με διάφορα τεχνάσματα προσπαθεί να μας πλανήσει, χρησιμοποιώντας ακόμη και αυτήν την ίδια την υπακοή! Ναι, μας λέει, υπακοή, αλλά ποιάν υπακοή; Η απάντησή μας πρέπει να είναι σταθερή και αταλάντευτη: Υπακοή στο θέλημα του Θεού, που εκφράζει η αγία μας Εκκλησία!

Αυτό, άλλωστε, είναι και το νόημα και το περιεχόμενο της μετανοίας, που, κατ’ εξοχήν προβάλλεται, ως υγιής τρόπος ζωής, την Μεγάλη Σαρακοστή. Να αφήσω την οδό του ιδίου θελήματος (του ιδιοτρόπου) και να επανέλθω στην οδό του Θεού, την όντως ευθεία! Να έλθω «εις εαυτόν», μέσα από την σχέση με τον Θεό μου και τους συνανθρώπους μου και τα μέλη της Εκκλησίας. Προς αυτήν την κατεύθυνση οδηγούν τα πνευματικά αγωνίσματα, γιατί ουαί και αλλοίμονό μας, εάν τα δούμε ως «ατομικά κατορθώματα», στερεωτικά και αυξητικά μάλιστα του εγωισμού μας, γιατί, δυστυχώς, υπάρχει και αυτό το όχι σπάνιο ενδεχόμενο.

Στην εκκοπή του εγωιστικού θελήματος αποβλέπει η νηστεία της Εκκλησίας. Και την προσδιορίζω έτσι, για να την ξεχωρίσω από ποικίλες δίαιτες και προγράμματα διατροφών που ακολουθούν πολλοί συνάνθρωποί μας για διαφόρους λόγους και σκοπούς. Η νηστεία της Εκκλησίας δεν περιορίζεται μόνον στην αποχή των αρτυσίμων τροφών και τον περιορισμό ακόμη και των ποσοτήτων των νηστισίμων, αλλά επεκτείνεται στην γενικότερη εγκράτεια του νου, της γλώσσας και των αμαρτωλών παθών. Αυτά, όσον αφορά την αρνητική, την στερητική της πλευρά. Υπάρχουν και τα θετικά, που πρέπει παράλληλα να καλλιεργηθούν και αυτά είναι η ελεημοσύνη, η συγχωρητικότητα και οι αγαθοεργίες προς πάντα άνθρωπο.

Στον αγώνα αυτό τον Σαρακοστιανό, όπως και σε κάθε άλλο καλό αγώνα, βοηθός και σκεπαστής είναι ο Κύριός μας. Γι’ αυτό και τούτον ιδίως τον καιρό ωφέλειά μας είναι να προσευχόμαστε και μάλιστα θερμά. Περιττό να θυμίσω πόσος κόπος και αγώνας απαιτείται για να συμμετέχει ο νους και η καρδιά σε όσα προσευχητικά λέει το στόμα, αλλά και τα γλυκά δώρα που φέρνει η επικοινωνία με τον Νυμφίο Χριστό!

Δεν γνωρίζουμε την εξέλιξη των πραγμάτων, λόγω της εξαπλώσεως του κορωνοϊού. Τούτα όμως που ήδη είπαμε μπορούν να εφαρμοσθούν, εάν το θέλουμε, ανεξάρτητα από τους όποιους περιορισμούς.

Προσευχόμαστε, ελπίζουμε και από την θέση μας αγωνιζόμαστε να μην έχουμε τα περυσινά απαγορευτικά σε σχέση με το Πάσχα. Θα σας ενημερώσουμε εγκαίρως.

Ωστόσο, όταν επιτραπεί ο εκκλησιασμός στους πιστούς, ας φροντίσουμε όλοι μας Κληρικοί και Λαϊκοί να μην χάσουμε ευκαιρία.

Και εάν, ακόμη, υπάρξει περιορισμός στον αριθμό των εκκλησιαζομένων, ας το αντιμετωπίσουμε με πνεύμα σοφίας και συνέσεως. Να κάνουμε περισσότερες Προηγιασμένες την εβδομάδα (όχι μόνον Τετάρτη και Παρασκευή, αλλά και άλλες καθημερινές π.χ. Δευτέρα, Τρίτη και Πέμπτη). Κάθε Σάββατο να τελούμε την Θεία Λειτουργία του ι. Χρυσοστόμου, ώστε να έχουν την δυνατότητα, οι χριστιανοί μας εγκαίρως ενημερωμένοι και καταλλήλως προετοιμασμένοι να κοινωνήσουν, εκτός από τις Κυριακές.

Την ακολουθία των Χαιρετισμών, μπορούμε να την τελέσουμε και δύο και τρεις φορές (με λίγο γοργότερο ρυθμό, όχι πάντως βιαστικά) ώστε να συμμετάσχουν όσο το δυνατόν περισσότεροι!

Περί της Μεγάλης Εβδομάδος, συν Θεώ, θα επανέλθουμε.

Τα παραπάνω ή κάποια από αυτά, εάν ο καιρός είναι καλός και ζεστός, μπορεί να γίνουν και με την κατάλληλη αξιοποίηση του αυλείου χώρου του Ιερού Ναού.

Όμως, ταύτα πάντα, όταν και εφ’ όσον επιτραπεί η συμμετοχή των πιστών. Γι’ αυτό, παρακαλώ, προσεύχεσθε εκτενώς και αδιαλείπτως, ώστε ο Πανάγαθος και φιλεύσπλαγχνος Κύριός μας να γίνει ίλεως και να μας απαλλάξει από κάθε κακό και κυρίως από κάθε εμπόδιο στην συμμετοχή μας στην θεία Λατρεία Του.

Σας εύχομαι εγκαρδίως Καλή Σαρακοστή και μακάρι άπαντες να αξιωθούμε να εορτάσουμε την λαμπροφόρο Ανάσταση, απολαμβάνοντας πανευφροσύνως την συμμετοχή μας στο άγιο Ποτήριο της ζωής!

 

Από Evia Time

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *