Spread the love

 

Ο Σύλλογος ΣΙΔΕΡΙΤΗΣ έχοντας ισχυρό ενδιαφέρον για το περιβάλλον, τόσο το αστικό όσο και της υπαίθρου αλλά και  ευαισθησία στα ζητήματα πολιτιστικής κληρονομιάς, συμμετείχε ενεργά στη διαδικασία της Δημόσιας Διαβούλευσης του ΥΠΕΝ, για την εγκατάσταση έργων ΑΣΠΗΕ με την  επωνυμία ΑΥΛΙΔΑ Ι και ΑΥΛΙΔΑ ΙΙ, στην περιοχή Κουτούπα-Γαλατσίδα  και Πάτημα -Μεσοβούνι -Κλεφτολούτσα, με την κατάθεση εμπεριστατωμένων και λεπτομερών δελτίων εναντίωσης  (Δ11).

Στις περιοχές αυτές διέρχεται Αρχαίο Διατείχισμα  μήκους 12 χλμ., μεγάλου αρχαιολογικού ενδιαφέροντος. Επίσης στην κορυφογραμμή μεταξύ Μεγάλου Βουνού και Μεσσάπιου Όρους, υπάρχουν επιπλέον οχυρώσεις επί των κορυφών. Μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις τα προβλεπόμενα σημεία εγκατάστασης των  Ανεμογεννητριών βρίσκονται πολύ κοντά ή και πάνω στα προαναφερθέντα  αυτά σημεία.

Ο Σύλλογος έως τώρα έχει προβεί στις παρακάτω σχετικές με το θέμα ενέργειες:

  1. Έχει δημοσιοποιήσει το θέμα στον τοπικό Τύπο και στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης,

  2.  Έχει διοργανώσει σχετικές εκδηλώσεις, διαδικτυακά και δια ζώσης, καλώντας  και ενημερώνοντας συλλόγους,  φορείς , πολίτες κ.α.

  3. Έχει αιτηθεί εγγράφως από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ευβοίας την Κήρυξη του Διατειχίσματος του Ανηφορίτη ως αρχαίου μνημείου,

  4. Έχει ενημερώσει σχετικώς Βουλευτές, προκειμένου να φέρουν το θέμα στην ελληνική Βουλή.  Ήδη ο βουλευτής του ΚΚΕ κ. Μαρίνος Γεώργιος  όπως και η βουλευτής  του ΚΚΕ κ. Μανωλάκου Δ. έχουν  προβεί σε επερώτηση στην  Βουλή των Ελλήνων.  Πιθανόν και άλλοι βουλευτές να φέρουν το θέμα στην ελληνική Βουλή. 

  5. Συμμετέχει σε συνεδριάσεις της τοπικής και περιφερειακής αυτοδιοίκησης. Στην αναβληθείσα συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος Στερεάς Ελλάδας που αφορούσε και το θέμα ΑΣΠΗΕ στο Δήμο Χαλκιδέων είχαμε δηλώσει παρουσία προς ενημέρωση και θα πάρουμε μέρος στην επόμενη. 

  6. Στα πλαίσια της επερχόμενης εκδήλωσης προς τιμήν των 110 εκτελεσθέντων Ελλήνων Στρατιωτών, που διοργανώνει ο Σύλλογος μας στην περιοχή της Ριτσώνας στις 15-05-2022, πέραν της ίδιας της ανάδειξης του σχετικού Μνημείου, προγραμματίζονται παράλληλα δράσεις ενημέρωσης για την εγκατάσταση ΑΣΠΗΕ στις γειτονικές περιοχές.

  7. Θα διοργανώσει  σύντομα και άλλες εκδηλώσεις αποκλειστικά για το θέμα, με την πιθανή συμμετοχή άλλων συλλόγων, φορέων, πολιτών κ.α.

Ο Σύλλογος εκτιμά ότι έχει μεγάλη σημασία η σχετική  απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (Κ.Α.Σ) και ως εκ τούτου θα γίνει προσπάθεια να παραστεί στη σχετική συνεδρίασή του προς ενημέρωση, εφόσον και όταν το θέμα παραπεμφθεί  στο ΚΑΣ.

Ο Σύλλογος εργάζεται στην κατεύθυνση της ανάδειξης των αρχαιοτήτων της περιοχής της Αυλίδας και ειδικότερα του Διατειχίσματος του Ανηφορίτη καθώς επίσης και των μονοπατιών της περιοχής, που έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον.  Για αυτό το λόγο διοργανώνει σχετικές εκδηλώσεις, πεζοπορίες στην περιοχή, πολιτιστικές δραστηριότητες, αγώνες δρόμου κλπ. , τα οποία απευθύνονται σε Συλλόγους τοπικούς , αλλά και από άλλα  μέρη (κυρίως από την Αττική), σε πολίτες , οικογένειες, φυσιολάτρες, αρχαιόφιλους κ.α.  

Δεδομένου ότι τα έργα αυτά βρίσκονται στη φάση των γνωμοδοτήσεων Φορέων και Υπηρεσιών, καλούμε τα μέλη και τους φίλους μας , τους πολίτες να κρατούν  «ζωντανό» το θέμα στη δημόσια σφαίρα, όπως και να να συμμετέχουν στις δράσεις μας, όπου μεταξύ άλλων αναφερόμαστε και στο θέμα αυτό. Προς το παρόν έχουν γνωμοδοτήσει θετικά 3 αρμόδιες  υπηρεσίες (μεταξύ των οποίων το ΓΕΕΘΑ γνωμοδοτεί θετικά με όρους και προϋποθέσεις)  και αναμένεται να γνωμοδοτήσουν  άλλες 11 τουλάχιστον αρμόδιες υπηρεσίες.

Τέλος αναφέρει ότι αν υλοποιηθούν τα εν λόγω έργα, θα είναι η πρώτη φορά που θα φαίνονται από την παραλία της Χαλκίδας μεγα-κατασκευές που προσβάλουν το τοπίο. Η εγκατάσταση αυτών των ΑΣΠΗΕ θα ακυρώσει ουσιαστικά τον χώρο αυτό , ως προορισμό πεζοπορίας και φυσικών δραστηριοτήτων για φυσιολάτρες και οικογένειες. Η ευκαιρία για μια ήπια περιβαλλοντική – πολιτιστική ανάπτυξη της περιοχής θα χαθεί ανεπιστρεπτί.


Από Evia Time

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *