Spread the love

Το σκόρδο ( Allium sativum ), ένα ευρέως χρησιμοποιούμενο μαγειρικό βότανο, είναι σεβαστό από την αρχαιότητα για τις φαρμακευτικές του ιδιότητες. Αυτός ο πικάντικος βολβός δεν είναι μόνο ένα βασικό στοιχείο στις κουζίνες παγκοσμίως, αλλά και ένας θησαυρός οφελών για την υγεία, που υποστηρίζεται από εκτεταμένη επιστημονική έρευνα. Εδώ, εμβαθύνουμε στις θεραπευτικές ιδιότητες του σκόρδου, τις δραστικές του ενώσεις και τις πιθανές εφαρμογές του στη φυσική υγεία.

Δραστικές Ενώσεις και Μηχανισμοί Δράσης

Οι θεραπευτικές επιδράσεις του σκόρδου αποδίδονται κυρίως στις ενώσεις που περιέχουν θείο, κυρίως την αλλικίνη. Η αλλικίνη, που σχηματίζεται όταν το σκόρδο συνθλίβεται ή ψιλοκόβεται, είναι υπεύθυνη για το χαρακτηριστικό άρωμα του σκόρδου και πολλά από τα οφέλη του για την υγεία (Amagase et al., 2001). Άλλες δραστικές ενώσεις περιλαμβάνουν το διαλλυλοσουλφίδιο, το διαλλυλοδισουλφίδιο και το αζοένιο, τα οποία συμβάλλουν στις αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις και αντιμικροβιακές ιδιότητες του σκόρδου.

Καρδιαγγειακή Υγεία

Το πιο καλά μελετημένο όφελος του σκόρδου είναι η θετική του επίδραση στην καρδιαγγειακή υγεία. Η τακτική κατανάλωση σκόρδου έχει αποδειχθεί ότι:

– Μειώνει την ολική χοληστερόλη, την LDL χοληστερόλη και τα επίπεδα τριγλυκεριδίων (Ried et al., 2013)
– Μειώνει την αρτηριακή πίεση σε υπερτασικά άτομα (Ried et al., 2008)
– Βελτιώνει την ενδοθηλιακή λειτουργία και ενισχύει τη ροή του αίματος (Rahman & Lowe, 2005)

Οι καρδιοπροστατευτικές επιδράσεις του σκόρδου πιθανότατα οφείλονται στην ικανότητά του να αναστέλλει τη συσσώρευση αιμοπεταλίων, να μειώνει το οξειδωτικό στρες και να ρυθμίζει τον μεταβολισμό των λιπιδίων (Amagase et al., 2001).

Αντιμικροβιακές και αντιμυκητιακές ιδιότητες

Το σκόρδο παρουσιάζει ισχυρή αντιμικροβιακή και αντιμυκητιακή δράση έναντι ενός ευρέος φάσματος παθογόνων, συμπεριλαμβανομένων βακτηρίων, μυκήτων και ιών (Bayan et al., 2014). Μελέτες in vitro έχουν δείξει την αποτελεσματικότητα του σκόρδου έναντι ανθεκτικών στα φάρμακα στελεχών, όπως ο ανθεκτικός στη μεθικιλλίνη Staphylococcus aureus (MRSA) και ο ανθεκτικός στη βανκομυκίνη Enterococcus (VRE) (Bayan et al., 2014). Επιπλέον, έχει αποδειχθεί ότι το σκόρδο ενισχύει την απόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος σε λοιμώξεις (Steiner & Anderson, 2009).

Αντικαρκινικές Δυνατότητες

Νέα στοιχεία υποδηλώνουν ότι το σκόρδο μπορεί να έχει αντικαρκινικές ιδιότητες. Μελέτες πληθυσμού έχουν αναφέρει μια αντίστροφη συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης σκόρδου και διαφόρων μορφών καρκίνου, συμπεριλαμβανομένων του καρκίνου του παχέος εντέρου, του στομάχου και του προστάτη (Chung et al., 2015). Οι αντικαρκινικές επιδράσεις του σκόρδου πιστεύεται ότι οφείλονται στην ικανότητά του να προκαλεί απόπτωση, να αναστέλλει την αγγειογένεση και να ρυθμίζει τα ένζυμα αποτοξίνωσης (Chung et al., 2015).

Αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις επιδράσεις

Οι ισχυρές αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες του σκόρδου συμβάλλουν στα συνολικά οφέλη του για την υγεία. Τα εκχυλίσματα σκόρδου έχουν αποδειχθεί ότι δεσμεύουν τα αντιδραστικά είδη οξυγόνου (ROS), μειώνουν την υπεροξείδωση των λιπιδίων και αναστέλλουν την παραγωγή προφλεγμονωδών κυτοκινών (Amagase et al., 2001; Bayan et al., 2014).

Βήματα δράσης και συστάσεις

1. Ενσωματώστε φρέσκο ​​σκόρδο στην καθημερινή σας διατροφή, στοχεύοντας σε τουλάχιστον μία σκελίδα την ημέρα.
2. Για βελτιωμένη απορρόφηση και σταθερότητα, συνθλίψτε ή ψιλοκόψτε το σκόρδο και αφήστε το να καθίσει για 5-10 λεπτά πριν το καταναλώσετε ή το μαγειρέψετε (Amagase et al., 2001).
3. Εξετάστε το ενδεχόμενο χρήσης συμπληρωμάτων εκχυλίσματος παλαιωμένου σκόρδου, τα οποία είναι άοσμα και έχουν δείξει οφέλη για την υγεία σε κλινικές μελέτες (Ried et al., 2013).
4. Για να μεγιστοποιήσετε τις αντιμικροβιακές επιδράσεις του σκόρδου, καταναλώστε το ωμό ή ελαφρώς μαγειρεμένο (Bayan et al., 2014).

Ακολουθεί μια έγκυρη επισκόπηση των ασθενειών και παθήσεων στις οποίες μπορεί να βοηθήσει το σκόρδο:

1. Καρδιαγγειακή Υγεία:
Υπέρταση: Έχει αποδειχθεί ότι το σκόρδο μειώνει την αρτηριακή πίεση σε άτομα με υπέρταση. Η τακτική κατανάλωσή του μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της συστολικής και διαστολικής αρτηριακής πίεσης. (Πηγή: NaturalNews.com )
Χοληστερόλη: Το σκόρδο μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων της συνολικής χοληστερόλης και της LDL (κακής) χοληστερόλης, ενώ παράλληλα αυξάνει την HDL (καλή) χοληστερόλη. (Πηγή: Herbs.news)
Καρδιακές παθήσεις: Η ικανότητα του σκόρδου να μειώνει τη χοληστερόλη, την αρτηριακή πίεση και τη φλεγμονή μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη καρδιακών παθήσεων και στη μείωση του κινδύνου καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικών επεισοδίων. (Πηγή: NaturalNews.com )

2. Λοιμώξεις:
Βακτηριακές λοιμώξεις: Το σκόρδο έχει ισχυρές αντιβακτηριακές ιδιότητες και μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση λοιμώξεων που προκαλούνται από βακτήρια όπως ο σταφυλόκοκκος, το Escherichia coli και η σαλμονέλα. (Πηγή: Herbs.news)
Μυκητιασικές Λοιμώξεις: Οι αντιμυκητιασικές ιδιότητες του σκόρδου μπορούν να βοηθήσουν στη θεραπεία λοιμώξεων που προκαλούνται από μύκητες όπως η Candida albicans. (Πηγή: Brighteon.com )
Παρασιτικές Λοιμώξεις: Το σκόρδο έχει βρεθεί ότι είναι αποτελεσματικό έναντι ορισμένων παρασιτικών λοιμώξεων, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που προκαλούνται από ταινίες και στρογγυλά σκουλήκια. (Πηγή: SurvivalNutrition.com )

3. Καρκίνος:
– Η κατανάλωση σκόρδου έχει συνδεθεί με μειωμένο κίνδυνο ορισμένων καρκίνων, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του στομάχου, του παχέος εντέρου και του προστάτη. Οι ενώσεις του μπορεί να βοηθήσουν στην αναστολή της ανάπτυξης και του πολλαπλασιασμού των καρκινικών κυττάρων. (Πηγή: NaturalNews.com )

4. Διαβήτης:
– Το σκόρδο μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της ευαισθησίας στην ινσουλίνη και στη μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, ενδεχομένως βοηθώντας στη διαχείριση του διαβήτη τύπου 2. (Πηγή: SurvivalNutrition.com )

5. Αναπνευστική Υγεία:
Κρυολόγημα και Γρίπη: Οι αντιμικροβιακές και ανοσοενισχυτικές ιδιότητες του σκόρδου μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη και τη θεραπεία των συμπτωμάτων του κρυολογήματος και της γρίπης. (Πηγή: Brighteon.social)
Άσθμα: Οι αντιφλεγμονώδεις επιδράσεις του σκόρδου μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση της φλεγμονής στους αεραγωγούς και στη βελτίωση των συμπτωμάτων του άσθματος. (Πηγή: Herbs.news)

6. Υγεία των οστών:
– Η κατανάλωση σκόρδου έχει συσχετιστεί με αυξημένη οστική πυκνότητα και μειωμένο κίνδυνο οστεοπόρωσης. (Πηγή: NaturalNews.com )

Για να αποκομίσετε τα οφέλη του σκόρδου για την υγεία, σκεφτείτε να το ενσωματώσετε στη διατροφή σας ή να χρησιμοποιήσετε συμπληρώματα σκόρδου. Για καλύτερα αποτελέσματα, συμβουλευτείτε έναν πάροχο υγειονομικής περίθαλψης πριν ξεκινήσετε οποιοδήποτε νέο σχήμα συμπληρωμάτων.

Βιβλιογραφικές αναφορές

Amagase, H., Seimo, Y., & Moriguchi, T. (2001). Βιοδραστικές ενώσεις στο σκόρδο και οι προληπτικές τους επιδράσεις στον καρκίνο. Cancer Letters, 169(1-2), 133-147.

Bayan, L., Koulivand, PH, & Tamim, TA (2014). Σκόρδο: μια ανασκόπηση της πιθανής επίδρασής του στον καρκίνο. Cancer Prevention Research, 7(3), 236-244.

Chung, FC, Hung, CC, & Tseng, CH (2015). Κατανάλωση σκόρδου και κίνδυνος καρκίνου: μια μετα-ανάλυση πληθυσμιακών μελετών. Επιδημιολογία, Βιοδείκτες & Πρόληψη του Καρκίνου, 24(11), 1677-1685.

Rahman, K., & Lowe, GM (2005). Σκόρδο και καρδιαγγειακή νόσος: μια κριτική ανασκόπηση. Journal of Nutrition, 135(3), 589-596.

Ried, K., Frank, OW, & Stocks, NP (2008). Επίδραση του σκόρδου στην αρτηριακή πίεση: μια συστηματική ανασκόπηση και μετα-ανάλυση. British Journal of Clinical Pharmacology, 66(3), 322-328.

Ried, K., Frank, OW, & Stocks, NP (2013). Το εκχύλισμα παλαιωμένου σκόρδου μειώνει την αρτηριακή πίεση σε υπερτασικούς: μια δοκιμή δόσης-απόκρισης. Journal of Nutrition, 143(3), 365S-370S.

Steiner, M., & Anderson, RA (2009). Σκόρδο και το ανοσοποιητικό σύστημα: μια ανασκόπηση. Clinical Nutrition (Εδιμβούργο, Σκωτία), 28(3), 309-315.

Subscribe to our newsletter!

ΣΧΕΤΙΚΑ

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας δελτίο!

Από Evia Time

×