Spread the love
ΕΛΜΕ ΕΥΒΟΙΑΣ: ΟΛΑ ΤΑ ΠΡΟΣΦΥΓΟΠΟΥΛΑ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

Στις 11/5 τα σχολεία της Δευτεροβάθμιας ξεκίνησαν πάλι τη λειτουργία τους,μετά από τη δίμηνη αναστολή, αλλά δυστυχώς όχι για όλα τα παιδιά. Υπάρχουν, όπως αποδεικνύεται εμπράκτως πλέον,και Παιδιά ενός κατώτερου Θεού. Και αυτά δεν είναι άλλα από τα προσφυγόπουλα της Ριτσώνας για τα οποία, όπως πληροφορηθήκαμε από το Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Κυριτσόπουλο στη συνάντηση που είχε το Δ.Σ της ΕΛΜΕ μαζί του, δόθηκε προφορική εντολή από τη Γενική Γραμματέα του Υπουργείου Παιδείας, να μην επιστρέψουν στα σχολεία τους. Πρόκειται για μια ανάλγητη και αυθαίρετη απόφαση η οποία δε βασίζεται διόλου σε στοιχεία που να την στηρίζουν.

Τα τελευταία τεστ για στον πληθυσμό του Ανοιχτού Κέντρου Φιλοξενίας της Ριτσώνα ςπραγματοποιήθηκαν στις 25/4/2020 όπου σε 100 τυχαία δείγματα βρέθηκαν δύο θετικά. Έκτοτε δεν έχει πραγματοποιηθεί καμία δειγματοληψία στη δομή αλλά και ούτε παρουσιάστηκαν συμπτώματα σε κανένα από τους διαμένοντες που να δικαιολογούν την ύπαρξη κρουσμάτων.

Προς αποφυγή στοχοποίησης των παιδιών της Ριτσώνας αλλά και για να καθησυχαστούν οι τυχόν ανησυχίες των γονέων των υπολοίπων παιδιών, η Συντονίστρια Εκπαίδευσης Προσφύγων, είχε ζητήσει από τις 6/5/2020 από τον ΕΟΔΥ να υποβάλει σε τεστ τους μαθητές Δευτεροβάθμιας της Ριτσώνας, ώστε να πιστοποιηθεί ότι δεν είναι φορείς του ιού και να μπορέσουν να επιστρέψουν στα σχολεία τους, μόλις αυτά ανοίξουν .

Το αίτημα επαναλήφθηκε πολλάκις αλλά δεν ικανοποιήθηκε τελικά, αφού με την εντολή της Γενικής Γραμματέως στα παιδιά αυτά δε δόθηκε η ευκαιρία να επιστρέψουν στο σχολείο που τόσο λαχταρούσαν, και το οποίο γι’ αυτάτα παιδιά ίσως σημαίνει και αντιπροσωπεύει πολλά περισσότερο απ’ό,τι για τα υπόλοιπα παιδιά.

Η αυθαιρεσία και η προχειρότητα με την οποία αντιμετωπίζεται η εκπαίδευση των προσφύγων όμως, όσον αφορά τα προσφυγόπουλα, δεν σταματά εδώ.

Με έγγραφο που έστειλε στα σχολεία ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, καλούσε τους Συλλόγους να αποφασίσουν, αν επιθυμούν στο σχολείο τους να ιδρυθούν τμήματα υποδοχής κατά παράβαση του άρθρου 1 του ΦΕΚ Αρ208-3/2/2020 όπου προβλέπεται ότι:

«Οι ανήλικοι αιτούντες ή τα ανήλικα τέκνα των αιτούντων διεθνή προστασία εγγράφονται και με ελλιπή δικαιολογητικά, εφόσον εμπίπτουν στις διατάξεις του άρθρου 51 του ν. 4636/2019 (Α’169), σε όλες τις τάξεις του Νηπιαγωγείου, Δημοτικού, Γυμνασίου και αποκλειστικά στην Α’ τάξη Λυκείου, οποτεδήποτε κατά τη διάρκεια του διδακτικού έτους.

Η διαδικασία εγγραφής των ανωτέρω μαθητών/τριών πρέπει να διευκολύνεται από τους Διευθυντές/ντριες ή Προϊστάμενους/ες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, οι οποίοι/ες οφείλουν να προβαίνουν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες (ιδίως, μεταξύ άλλων, υπόδειξη της πλησιέστερης σχολικής μονάδας βάσει της διεύθυνσης κατοικίας του αιτούντος, αίτημα για ίδρυση Τ.Υ ΖΕΠ Ι και II, αίτημα για ίδρυση ΔΥΕΠ)»

κι επίσης

“οι Τάξεις Υποδοχής ιδρύονται κατά προτεραιότητα στις σχολικές μονάδες στις οποίες έχουν εγγραφεί και φοιτούν παιδιά πολιτών τρίτων χωρών που διαμένουν σε κέντρα ή δομές φιλοξενίας του ελληνικού κράτους ή της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ”. Εάν και εφόσον είναι εγγεγραμμένα και φοιτούν παιδιά τρίτων χωρών, “η σχολική μονάδα αφού σταθμίσει τις πραγματικές τους εκπαιδευτικές ανάγκες και τις δυνατότητές της, επιλέγει το σχήμα που μπορεί να τους παρέχει επιπλέον διδακτική υποστήριξη” δηλαδή Τάξεις Υποδοχής (Τ.Υ.)

Ως ΕΛΜΕ Εύβοιας υποστηρίξαμε από την πρώτη στιγμή την εκπαίδευση παιδιών-προσφύγων τόσο με εθελοντικά μαθήματα που διοργανώσαμε την Άνοιξη και το Καλοκαίρι του 2016, όσο και με το αίτημα της ένταξής τους στο πρωινό πρόγραμμα των σχολείων. Το δικαίωμα των παιδιών-προσφύγων είναι αναφαίρετο και η εγγραφή τους σε όλα τα σχολεία της πόλης αυτονόητη διαδικασία η οποία θα πρέπει να διευκολύνεται και όχι να υπονομεύεται από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Εκπαίδευσης,όπως συνέβη με το έγγραφο της Δ.Δ.Ε., το οποίο επέτρεπε στα σχολεία της πόλης να δεχθούν ή να αρνηθούν την εγγραφή μαθητών-προσφύγων. Έγγραφο το οποίο,τονίζουμε άλλη μια φορά,είναι αντίθετο στη νομοθεσία και απαράδεκτο ως προς την ουσία, τους στόχους και το έργο της Παιδείας την οποία οφείλουμε όλοι, από το Υπουργείο Παιδείας έως τους εκπαιδευτικούς,να υπηρετούμε.

Καλούμε την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας να σταματήσει τους διαχωρισμούς και τον αποκλεισμό των παιδιών-προσφύγων από την εκπαίδευση

Καλούμε το Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Εύβοιας να μην δημιουργεί σύγχυση στις σχολικές μονάδες σχετικά με τις διαδικασίες εγγραφής προσφυγόπουλων και δημιουργίας τμημάτων υποδοχής

ΟΛΑ ΤΑ ΠΡΟΣΦΥΓΟΠΟΥΛΑ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΧΩΡΑ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΣ ΧΡΩΜΑΤΟΣ, ΦΥΛΟΥ, ΦΥΛΗΣ, ΘΡΗΣΚΕΙΑΣ

Από Evia Time

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *