Spread the love

Η κυβέρνηση αναμένεται τις επόμενες ημέρες να καταθέσει στη βουλή το νομοσχέδιο για την ίδρυση μη κρατικών-ιδιωτικών πανεπιστημίων.

Ως γονείς, που κάνουμε ότι μπορούμε για να κατορθώσουν τα παιδιά μας να αποκτήσουν ουσιαστική και ολοκληρωμένη μόρφωση, να βρουν μια δουλειά με βάση αυτό που σπούδασαν και να είναι χρήσιμοι άνθρωποι στην κοινωνία και στους συνανθρώπους τους που επίσης μοχθούν, το νομοσχέδιο αυτό μας βρίσκει κάθετα αντίθετους γιατί:

  1. Δεν έρχεται να λύσει κανένα από τα μεγάλα προβλήματα της εκπαίδευσης που βασανίζουν χιλιάδες μαθητές και εμάς ως γονείς τους.
  2. Δε θα αναβαθμίσει την ανώτατη εκπαίδευση.
  3. Δεν θα απαλλάξει εμάς ως γονείς από το τεράστιο κόστος που επωμιζόμαστε για να στηρίξουμε τα παιδιά μας στην προσπάθειά τους να εισαχθούν στην Ανώτατη Εκπαίδευση.

Αντίθετα:

Θα δημιουργήσει μία τεράστια αγορά που ο καθένας θα «ψωνίζει» με ό,τι έχει, δημιουργώντας τεράστιες ανισότητες ανάμεσα στους σημερινούς μαθητές και υποψήφιους φοιτητές.

Όσοι –λίγοι- έχουν την οικονομική δυνατότητα, απλά θα αγοράζουν πανάκριβα και με απλησίαστα ποσά για τη λαϊκή οικογένεια την είσοδό τους στην ανώτατη εκπαίδευση. Όσοι δεν έχουν, θα δίνουν πανελλαδικές βιώνοντας την απίστευτη ακύρωση των προσπαθειών τους, αφού κάποιος άλλος μπήκε στην ίδια σχολή απλά… πληρώνοντας!

Ούτε το επίπεδο της παρεχόμενης εκπαίδευσης των δημόσιων πανεπιστημίων θα αναβαθμιστεί επειδή θα συνυπάρχουν με τα ιδιωτικά (ποιος τομέας της χώρα μας αναβαθμίστηκε επειδή δρα και ο ιδιωτικός δίπλα; Τα νοσοκομεία, οι σιδηρόδρομοι;). Το αντίθετο θα γίνει.

Ούτε το εργασιακό μέλλον χιλιάδων παιδιών που δεν καταφέρνουν να περάσουν σε ένα πανεπιστήμιο στη χώρα μας θα εξασφαλιστεί. Αντίθετα, σε λίγα χρόνια χιλιάδες απόφοιτοι με παραπλήσια πτυχία θα κονταροχτυπιούνται για μια θέση εργασίας. Όταν ήδη το πτυχίο δεν εξασφαλίζει την εργασία στο επάγγελμα σπουδών με δικαιώματα, με 1/3 πτυχιούχους να ετεροαπασχολούνται και 1/4 να είναι άνεργοι…

Οι νέες κατηγορίες αποφοίτων στο ίδιο επάγγελμα θα έχουν δεδομένες συνέπειες: πιο πολλοί άνεργοι, πιο πολλοί ετεροαπασχολούμενοι, πιο μεγάλη δυνατότητα για την εργοδοσία να βρίσκει τον «κατάλληλο» σε «συμφέρουσα τιμή».

Η κυβέρνηση δεσμεύεται για την αναγνώριση επαγγελματικών δικαιωμάτων στα πτυχία ιδιωτικών πανεπιστημίων, όπως και των κολλεγίων που ήδη λειτουργούν. Όμως δεν ισχύει το ίδιο για αποφοίτους πολλών δημόσιων ΑΕΙ που “πανεπιστημιοποιήθηκαν” τα προηγούμενα χρόνια και δεν έχουν ακόμα κατοχυρωμένα επαγγελματικά δικαιώματα, όπως οι σχολές του ΕΚΠΑ στα Ψαχνά.

Ποιος θα κερδίσει από όλα αυτά;

Όχι η παρεχόμενη γνώση, όχι οι χιλιάδες μαθητές και οι οικογένειες τους που δίνουν ένα καθημερινό αγώνα για να επιτύχουν στις πανελλήνιες, ούτε και οι οικογένειές αυτών που, αν καταφέρουν, θα χρυσοπληρώσουν για να πάρουν ένα πτυχίο ισάξιο με το πτυχίο που δίνουν σήμερα τα δημόσια πανεπιστήμια.

Οι μόνοι κερδισμένοι από το νομοσχέδιο είναι οι κολεγιάρχες από την πώληση πτυχίων, το κράτος από την περικοπή δαπανών για την παιδεία και οι εργοδότες που θέλουν απαξιωμένα πτυχία για φθηνότερο επιστημονικό εργατικό δυναμικό

Για εμάς δεν είναι αναχρονισμός η ενίσχυση και αναβάθμιση του δημόσιου πανεπιστημίου. Αναχρονισμός είναι να σπουδάζει όποιος έχει χρήματα και οι υπόλοιποι ότι περισσεύει.

Παλεύουμε για ενίσχυση του δημόσιου και δωρεάν σχολείου, παλεύουμε για ένα σχολείο που θα μορφώνει και δεν θα εξοντώνει, για αποκλειστικά δημόσιο, πραγματικά δωρεάν Πανεπιστήμιο, που θα διασφαλίζει υψηλού επιπέδου σπουδές και θα ενσωματώνει στο πτυχίο τη δυνατότητα πλήρους πρόσβασης στο επάγγελμα.

Ενώνουμε τις φωνές μας με τους φοιτητικούς συλλόγους, τα σωματεία εκπαιδευτικών για να μην κατατεθεί και να μην ψηφιστεί το κυβερνητικό νομοσχέδιο.

Διεκδικούμε:

-Απόσυρση του νομοσχεδίου

-Όχι στα ιδιωτικά – μη κρατικά πανεπιστήμια. Όχι στην παράκαμψη του άρθρου 16

-Καμία σκέψη αναθεώρηση του άρθρου 16

-Αποκλειστικά δημόσιες και δωρεάν σύγχρονες σπουδές

-Όχι στην υποβάθμιση των πτυχίων. Πτυχία που κατοχυρώνουν την πλήρη πρόσβαση στο επάγγελμα

-Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για τις πραγματικές ανάγκες φοιτητών – εργαζομένων στα πανεπιστήμια

Καλούμε τα Σωματεία να συζητήσουν πάνω στις εξελίξεις που φέρνει η κυβέρνηση με αυτό το νομοσχέδιο. Είμαστε σε αγωνιστική ετοιμότητα για τη συμμετοχή σε όποιες κινητοποιήσεις και δράσεις διοργανωθούν το επόμενο διάστημα.

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας δελτίο!

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας δελτίο!

Από Evia Time

×